tisdag 7 januari 2014

Näthat

Nothing is gonna enter whats between your legsDisgustingI know based on how dirty you are you probably cant afford a showerPlease get a better taste in clothesYou do realise that you can buy a longer dress maybe? you're a fuckin old women please shop at a adult clothing store

Ovanstående är några kommentarer som en tjej i övre tonåren skrivit till några av de självporträtt jag publicerat på FB. Min första reaktion var att radera kommentarerna och blockera henne. Men sen tänkte jag ett varv till. Och valde istället att skriva ett inlägg på FB, där jag nämnde henne vid namn och tilltalade henne. Såhär skrev jag:

Well my dear. I am a nice person, with lots of humor, who doesn't get her kicks by trying to hurt others. That makes me very attractive, regardless of my age. And you? Carry on with your rudeness, lack of humor and attitude - and I guarantee that you never will be as joyful and appealing as I am.

Jag fick många kommentarer på inlägget, folk skrev rara saker om att jag inte skulle bry mig om idiotiska kommentarer, att mina bilder är både roliga och fina, etcetera. Naturligtvis blev jag glad över denna support, men den huvudsakliga anledningen till att jag skrev inlägget var inte för att få bekräftelse. Jag har ett rätt så gott självförtroende och är väl medveten om hur uppskattade mina bilder är.

Den huvudsakliga anledningen till att jag skrev inlägget var att tjejen skulle få veta att FB och alla andra sociala forum på nätet inte är ett ställe där man hejvilt kan kräkas ur sig vilka elakheter som helst till sina medmänniskor. Det kan slå tillbaka på en själv. Och det har det gjort för henne, eftersom jag har vidarebefordrat det hon skrivit ut i cyberrymden, via mitt inlägg. Jag har inte gett igen med samma mynt, inte lagt mig på hennes nivå. Men jag har blottat henne.Jag är rätt säker på att hon läst inlägget, och kommentarerna folk skrivit på det. För efter några dagar såg jag att hon hade blockerat mig på FB.
En av mina FB-vänner ifrågasatte varför jag gjort som jag gjort. Hon tyckte att jag bara borde ha tagit bort kommentarerna och förbigått det hela med tystnad. Eftersom skribenten är en tonåring, som inte riktigt förstår vilka konsekvenser hennes agerande kunde få.Jag håller inte med. I övre tonåren är sociala medier ofta en stor del av ens liv. Och man måste få lära sig att det inte är fritt fram att behandla människor hursomhelst där. Kanske är det här inte första gången hon agerat på det här sättet. Men kanske hon tänker sig för innan hon hoppar på någon annan. Någon som inte har lika gott självförtroende och god självkänsla som jag.Någon som är skör.


6 kommentarer:

 1. Tycker du gjorde helt rätt att exponera personen. OM man däremot inte vet vem nättrollet är, då tror jag på att ignorera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, eastcoastmom :-) Och jag håller helt med, anonyma troll är till för att ignoreras.

   Radera
 2. Helt rätt gjort! Eftersom de sociala medierna är en så oerhört stor del i mångas liv idag är det så viktigt att det framgår vilka koncekvenser handlande kan få. Det är så väldigt enkelt att vräka ur sig allt möjligt utan att tänka efter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Marina! Det var i de banorna jag tänkte. Av någon anledning verkar många, både barn och vuxna, uppfatta sociala medier som ett ställe där normala umgängesregler, vett och hyfs och sånt, inte gäller. Det är liksom inte på "riktigt". Men man kan skada (och glädja, för den delen) människor lika mycket där som In Real Life, och att skada någon är aldrig OK.

   Radera
 3. Fantastiskt bra! Det är alltför många människor som verkar tro att skrivna ord är betydelselösa. Egentligen är det väldigt märkligt att ordens värde verkar minska i takt med deras tillgänglighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, Michael Rodin! Vad jag inte begriper är hur man kan tycka att orden liksom inte är "på riktigt" när man skriver och publicerar dem på Internet. Att det är OK att vräka ur sig vad som helst (saker man inte skulle våga säga irl) med motiveringen "men det är ju bara Facebook", typ.

   Radera